Creatief proces

Van het incassoproces je droomproces maken

Hoe kan het dat de ene organisatie al na een paar weken met de implementatie van het gewenste proces begint en de ander na 3 jaar nog steeds worstelt met haar droomproces?

Gebruik Lean

Veel hangt samen met de manier waarop er met de Lean methodiek in de organisatie aan de slag is gegaan. De neiging die veel organisaties hebben is om het heel groot en breed aan te vliegen. Als men start met Lean, wil men dat het hele proces in één keer goed wordt aangepakt tot het droomproces is bereikt en ze er dan ook voor de ‘komende jaren’ mee vooruit kunnen. Dat is echt een utopie.

De wereld blijft niet hetzelfde in de komende jaren en er zal nooit een proces worden bereikt dat niet meer aan verandering onderhevig is. Sterker nog: Lean gaat er juist van uit dat er continue verbeteringen mogelijk zijn.

Hoe dan te werk gaan?

Onze ervaring is dat het droomproces prima als stip op de horizon kan worden genomen. Vervolgens bepaalt u welk gewenst proces er wèl haalbaar is op de korte en middellange termijn. Blijf niet hangen in het uitdenken van allerlei mogelijkheden. Ga het doen. Experimenteer met oplossingen. Niets is zo frustrerend wanneer je het hele proces hebt uitgedacht en het in de praktijk toch niet helemaal gaat zoals gedacht. Dan is het prettig om alvast ervaring op te kunnen doen  en te kunnen bijsturen. Het is namelijk ongelofelijk belangrijk om op de weg naar het droomproces al resultaten te kunnen boeken.

 

Medewerkers zien dat er daadwerkelijk stappen worden gezet en veranderingen zichtbaar worden. Hier krijg je energie van. En wat nog veel belangrijker is: vier je successen! Maak ze zichtbaar. Het uiteindelijke droomproces is een prachtig doel, maar de weg er naar toe is minstens zo belangrijk.