Studiegroep plezier

Voor gemeenten werken leuk?

Het was op één van de zeldzaam mooie avonden in september 2017 dat ik die vraag kreeg.

Daar stonden we dan gisteravond, gezellig keuvelend op de parkeerplaats voor het huis. De kindertjes uit de buurt fietsend en spelend op straat. Het avondeten net achter de rug en vanwege het prachtige weer nog even naar buiten. Ouders die, met het hoofd in de avondzon, een schuin oog op de situatie wierpen en tot hun tevredenheid vaststelden dat het allemaal goed ging. Zelfs de altijd brommende buurman van een paar huizen verderop was in een goede bui. In plaats van onophoudelijk af te geven op de gemeente liet hij de verwensingen achterwege en vroeg oprecht belangstellend: “Waarom vind jij het nou zo leuk om voor gemeenten te werken?”

Waarom is werken voor de gemeente leuk?

Het antwoord was niet moeilijk. Verschillende redenen: “Gemeenten staan voor grotere uitdagingen dan het bedrijfsleven. Ze worden zwaar onderschat. Het imago komt niet overeen met de werkelijkheid. Het politieke bestuurlijke krachtenveld maakt het zeer interessant. Het werken met mensen die moeten veranderen, meebewegen en anders gaan denken. De complexiteit van de organisaties etc. etc. En mijn persoonlijke drijfveren die daarop aansluiten, gedreven vanuit maatschappelijke betrokkenheid, een zichtbaar resultaat willen halen, iets betekenen door je bijdrage te leveren, het anders laten functioneren, mensen meekrijgen en enthousiast maken voor hun werk, het zorgen voor hernieuwd werkplezier en trots.”

 … en de grootste drijfveer … “Dat mensen zoals jij weer tevreden worden over de gemeentelijke dienstverlening.” En toen kwam de cynicus weer bovendrijven: “Prettige wedstrijd! En waar maak jij het verschil dan?”

Aanpak

Er volgde een lange discussie over de aanpak en wat je kunt bereiken, het werken vanuit De Bedoeling. Het verbinden van de harde proceskant aan de zachte gedragskant en hoe je dat precies doet. Het zichtbaar aanwezig zijn, er zijn daar waar het gebeurt. Niet alleen in projectvergaderingen maar juist op de werkvloer en tijdens regulier overleg. Voelend, proevend, ruikend en waarnemend. Niet het zoveelste project starten. Zichtbaar zijn en werken aan de veranderbeweging terwijl de winkel open is. Samen een merkbaar resultaat bereiken door net even anders te kijken. Verrassend, prikkelend, stimulerend en met humor. “Met jou als inwoner en klant als uitgangspunt.” Rekening houdend met de capaciteiten en drijfveren in de afdeling, zoekend naar de kracht van de eenvoud. Met mijn voetjes in de organisatie en naast de mensen, realistisch en haalbaar.

“Eigenlijk streef je er dus naar dat ze binnen de gemeente net zo functioneren als in ons buurtje? Geen ouders maar managers en medewerkers die, met het hoofd in de zon, een schuin oog op de situatie werpen en tot hun tevredenheid vaststellen dat het allemaal goed gaat. Waarbij zelfs de altijd brommende inwoner van een paar huizen verderop tevreden is.”

De buurman heeft het begrepen!